March 8, 2013

1st time Mummy meet you my sweetheart

Assalamualaikum, blog reader..

this time nk cerite pasal g scan baby.. semalam lepas kerja on time balik sebab xsabar nk g klinik tuk scan baby.. en.hubby pun da mskkn duit tuk g scan tu so lg excited la saya nk pergi.. agak sedih skit sbb en.hubby xdpt temankan saya time first scan sbb dia outstation.. so semalam 7.3.2013 genap 3 bulan perkahwinan kami, saya pun pergi membuat first scan baby kami nie ditemani oleh mak mertu, adik ipar dan abang ipar & wife skali.. abang ipar tu pun dia nk buat scan baby jugak kebetulan sama2 mengandung pulak ngan wife dia..hehe

saya pilih hospital pusrawi tuk buat first scan kami, sbb ape pilih tpt tu? sbb hnya tpt tu jer saya taw boleh dtg lepas kerja, lgpun agak murah n dekat ngan rumah. dan hospital tu kakak ipar yg recommend.. dia kata pergi time ade dr.zul, sbb doktor tu best dan bgus.. so saya pun mengikut jer..

lepas solat magrib, kami pun siap2 tuk keluar. smpi jer kt hospital tu, jantung nie mula da berdenyut kencang sbb nervous.. yer la.. first time kan.. g kat bhgian pendaftaran, nurse tu suruh isi maklumat kt buku merah.. time tulis tu terketar2 tangan.. mak mertua gelak jer bile saya cerita.. 

sebenarnyer yg buat hati rasa nervous tu sbb hati nie tak confident either ade baby ke tak dalam perut nie.. sbb saya xde morning sickness mcm muntak2 just letih badan n kekadang pening kepala jer.. xde jugak putus selera makan or xleh mkan pape jer..tgok berselera jer ngan sume makanan.. mak mertua pun ade cakap dia tgok saya nie mcm org xmengandung, tu lg la buat lg nervous..

setelah menunggu selama sejam, doktor pun panggil msk bilik dia.. mak mertua n adik ipar pun msk tuk temankan.. doktor tnye psl due date then dia ckp expected bersalin on 28.09.2013.. time nk buat scan tu kandungan da 10minggu 6hari.. lepas borak2 skit doktor pun suruh baring..then doktor ade letak satu gel nie then dia letak bende alah tuk scan tu kt perut then dia tekan... Ya Allah~

Allah sahaja taw perasaan saya time tu bile tgok ade satu object berupa baby dalam perut tu.. kaki dan tangan dia pun da nmpk then nk jantung dia..then doctor ckp tu la anak kamu.. dgan spontan aku jawap "eh ade baby " hehe.. pastu doktor bukak suara tuk dgar denyut jantung baby.. kuat dan laju jantung dia mengepam.. doktor ckp tu tandanyer dia sihat..kelajuan denyutan dia 174.. saya just jawap "oooo" sbb xpaham sgat..yg taw dgar jantung baby jer..kuat dan laju..hehe

time scan tu baby duduk diam jer..doctor ckp dia tgah tdo.. pandai sayang mummy behave depan doktor..hehe.. pastu masa doktor nk buat kiraan dr kepala ke punggung baby, baru la nmpk dia bergerak.. time dia bergerak tu seronok lain mcm jer hati nie.. doktor ckap panjang baby time tu 33mm dan berat 100g... bile bg taw en.hubby dia just bersyukur anak dia sihat.. 

lepas tu saya mtk scan punye gamba tuk bawak balik tunjuk en.hubby.. pastu doktor bagi ubat suruh makan dlm masa sebulan nie.

balik dr hospital, hati rasa happy sgat sbb ade baby dlm perut nie..hehe.. sbb terlalu gembira sgat..saya pun ajak mereka2 yg teman saya tu g makan dan the bill on me.. smpi rumah asik tgok gamba scan jer.. xsabar nk tunjuk kt en.hubby.. 

so tu la ceritenyer.. skg kami tgah decide either nk wat check-up kt hospital td or kt klinik kesihatan kerajaan.. sbb da dpt appointment's tuk g check-up kt klinik kesihatan seksyen 19 pada 25.3.2013 nie.. en,hubby kate g dulu klinik tu.. pape perubahaan kite buat kemudian..

skg nie menunggu tarikh tu tuk g check-up.. cuti pun da apply tggl en.hubby punye cuti jer nk taw lulus or tak..

sekian shaja cerita sye nie.. nie sye tunjuk gamba baby saya yang berumur 10minggu 6hari

nie la dia anak saya.. time nie xjelas sgat.. time scan tu nmpk la.. bg tunjuk en.hubby boleh pulak dia tnye aoe bende tu..sabar jer la..

smoga anak Mummy & Daddy membesar dgan sihat yer dalam tu.. 

okey.. bubye (^_^)/

No comments:

Post a Comment