March 29, 2013

1st Pregnency Check-up

Assalamualikum & hi to blog reader

untuk this time, saya nk kongsi pengalaman g 1st pregnency check-up. Alhamdulillah hari yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba jugak. this week kandungan da berusia 3 bulan dan doktor cakap da boleh buat monthly check-up kt klinik.

nak dimulakan cerita, plan nk bukak buku pink ni dekat klinik kesihatan seksyen 19 sbb dekat sgat ngan opis. tp bile g klinik tu, diaorg cakap kene daftar kat klinik berdekatan dengan rumah. so selepas mencari, akhirnyer jumpe jugak klinik tu. nama klinik tu klinik desa subang.

so in 26.03.2013 bermula lah hari pertama mendaftar tuk check-up.. bile smpi tpt tu Ya Allah ramai sgat ibu2 mengandung tggu turn. saya datang pkl 8 dan dpat number yg ke-50. 

setelah menunggu dalam masa 3 jam lebih, akhirnyer namaku dipanggil jugak.. timbang berat dan ukur tinggi, pastu amik darah then check tekanan darah pastu check kedudukan baby then tunggu tuk doktor panggil tuk consultation skit pasal Astma. bile doktor da siap bagi ceramah, then dia cakap nnt hari khamis datang lagi tuk minum air gula.. adoi.. byk jugak dgar cite pasal air gula nie, tp nk buat macam mane, berat badan dah berlebihan so diorg nak buat test kencing manis.

so dalam pukul 2 selesai semua urusan kat klinik tu.

nie die buku pink tu.. next temujanji pada 23.04.2013


cerita pasal air gula pulak, disebabkan dtg kul 8 jadi org yang ke-50, so dgn tekad nyer dtg awl kul 7 dgn harapan dapat no cepat la.. tp datang2 jer ramai jugak da tunggu.. at list dpt la no yg ke-27. nasib baik la diorg dahulukan org minum air gula nie, so nama cepat jer dipanggil. sblum minim diorg amik darah dulu then disuruh naik atas g minum air tu.. ape rasa air tu? kalo ikut saya, saya rasa mcm minum gula2 kapas tp versi air punye.. ya Allah manis giler.. so lepas minum tu turun bawah jumpe nurse.

ingatkan da boleh balik time tu, rupanyer kene rehat kat atas selama 2 jam plak.. adoi.. time tu da la mintak kuar sekejap dr opis..so terpaksa la blik lewat skit.. disebabkan time mengandung nie saya suke tido, sepanjang tempoh menunggu tu sempat lg saya tido kt kerusi tu..hehe

selepas dua jam, nurse panggil, kene cucuk tuk amik darah lg. lepas amik darah tu baru la dibenarkan balik. tu la sesi minum air gula di klinik kesihatan.. result akan taw pada second visit nnt.. bawah nie gamba air gula tu, nmpk mcm air masak.. tp rasanyer, semut pun xlalu.. hehehe


sampai sini jela cerita psl 1st check-up, smoga kite bertemu lagi.. bubye (^_^)/

March 14, 2013

March Food Craving

every month saya ade food craving, tp xsempat nk snap gamba da abis dimakan.. hehe... mggu lepas adik kesayanganku belanja makan pizza sbb anak sedara dia mtk since february lagi.. so tertunai jugak janji dia..

this month plak baby mtk buah pulak.. bukan buah biasa.. nk selera org putih jer anak mummy nie.. so smlm daddy pun tunaikan permintaan anak dia tu.. dpat la makan.. just satu jer xdpat lagi.. sbb bukan musim dia kata tukang jual tu.. nk taw ape dia?? baby nak makan buah delima merah.. adoi cian daddy nk cari.. tp untuk anak dia sanggup daddy mencari dan beli..sbb takut anak meleleh air liur plak lahir nnt..hehehe

nie la gamba buah yg budak kecik nie mintak.. thank to daddy sbb belikan.. muah3 love u daddy..from both of us.. (^_^)

tadaa~ buah strawberry & blueberry
beli kt Jasons Foof Hall @ bangsar shopping centre

March 8, 2013

1st time Mummy meet you my sweetheart

Assalamualaikum, blog reader..

this time nk cerite pasal g scan baby.. semalam lepas kerja on time balik sebab xsabar nk g klinik tuk scan baby.. en.hubby pun da mskkn duit tuk g scan tu so lg excited la saya nk pergi.. agak sedih skit sbb en.hubby xdpt temankan saya time first scan sbb dia outstation.. so semalam 7.3.2013 genap 3 bulan perkahwinan kami, saya pun pergi membuat first scan baby kami nie ditemani oleh mak mertu, adik ipar dan abang ipar & wife skali.. abang ipar tu pun dia nk buat scan baby jugak kebetulan sama2 mengandung pulak ngan wife dia..hehe

saya pilih hospital pusrawi tuk buat first scan kami, sbb ape pilih tpt tu? sbb hnya tpt tu jer saya taw boleh dtg lepas kerja, lgpun agak murah n dekat ngan rumah. dan hospital tu kakak ipar yg recommend.. dia kata pergi time ade dr.zul, sbb doktor tu best dan bgus.. so saya pun mengikut jer..

lepas solat magrib, kami pun siap2 tuk keluar. smpi jer kt hospital tu, jantung nie mula da berdenyut kencang sbb nervous.. yer la.. first time kan.. g kat bhgian pendaftaran, nurse tu suruh isi maklumat kt buku merah.. time tulis tu terketar2 tangan.. mak mertua gelak jer bile saya cerita.. 

sebenarnyer yg buat hati rasa nervous tu sbb hati nie tak confident either ade baby ke tak dalam perut nie.. sbb saya xde morning sickness mcm muntak2 just letih badan n kekadang pening kepala jer.. xde jugak putus selera makan or xleh mkan pape jer..tgok berselera jer ngan sume makanan.. mak mertua pun ade cakap dia tgok saya nie mcm org xmengandung, tu lg la buat lg nervous..

setelah menunggu selama sejam, doktor pun panggil msk bilik dia.. mak mertua n adik ipar pun msk tuk temankan.. doktor tnye psl due date then dia ckp expected bersalin on 28.09.2013.. time nk buat scan tu kandungan da 10minggu 6hari.. lepas borak2 skit doktor pun suruh baring..then doktor ade letak satu gel nie then dia letak bende alah tuk scan tu kt perut then dia tekan... Ya Allah~

Allah sahaja taw perasaan saya time tu bile tgok ade satu object berupa baby dalam perut tu.. kaki dan tangan dia pun da nmpk then nk jantung dia..then doctor ckp tu la anak kamu.. dgan spontan aku jawap "eh ade baby " hehe.. pastu doktor bukak suara tuk dgar denyut jantung baby.. kuat dan laju jantung dia mengepam.. doktor ckp tu tandanyer dia sihat..kelajuan denyutan dia 174.. saya just jawap "oooo" sbb xpaham sgat..yg taw dgar jantung baby jer..kuat dan laju..hehe

time scan tu baby duduk diam jer..doctor ckp dia tgah tdo.. pandai sayang mummy behave depan doktor..hehe.. pastu masa doktor nk buat kiraan dr kepala ke punggung baby, baru la nmpk dia bergerak.. time dia bergerak tu seronok lain mcm jer hati nie.. doktor ckap panjang baby time tu 33mm dan berat 100g... bile bg taw en.hubby dia just bersyukur anak dia sihat.. 

lepas tu saya mtk scan punye gamba tuk bawak balik tunjuk en.hubby.. pastu doktor bagi ubat suruh makan dlm masa sebulan nie.

balik dr hospital, hati rasa happy sgat sbb ade baby dlm perut nie..hehe.. sbb terlalu gembira sgat..saya pun ajak mereka2 yg teman saya tu g makan dan the bill on me.. smpi rumah asik tgok gamba scan jer.. xsabar nk tunjuk kt en.hubby.. 

so tu la ceritenyer.. skg kami tgah decide either nk wat check-up kt hospital td or kt klinik kesihatan kerajaan.. sbb da dpt appointment's tuk g check-up kt klinik kesihatan seksyen 19 pada 25.3.2013 nie.. en,hubby kate g dulu klinik tu.. pape perubahaan kite buat kemudian..

skg nie menunggu tarikh tu tuk g check-up.. cuti pun da apply tggl en.hubby punye cuti jer nk taw lulus or tak..

sekian shaja cerita sye nie.. nie sye tunjuk gamba baby saya yang berumur 10minggu 6hari

nie la dia anak saya.. time nie xjelas sgat.. time scan tu nmpk la.. bg tunjuk en.hubby boleh pulak dia tnye aoe bende tu..sabar jer la..

smoga anak Mummy & Daddy membesar dgan sihat yer dalam tu.. 

okey.. bubye (^_^)/

February 1, 2013

Our Biggest Present

Assalamualaikum Blog reader

lama da tak update blog since kawin nie kan. bukan ape keadaan buzy sgat smpi xde masa nk mengarang..hehe

start dari this post, saya akan start posting about my biggest present from Allah. It start pada pertengahan bulan Januari. that time period belum lagi miss tp terasa ade sedikit perubahan pada diri.. maklum la kite punya badan mesti la kite taw bile ade something wrong kan hehe.. the first thing yg saya rasa semacam pd diri nie ialah nafsu makan yang terlampau.. tp xde la terlampau sgat la.. kire sblum nie makan sikit2 jer..tp time tu kalo boleh satu pinggan nk penuh..hehe

yang kedua pulak, badah nie rasa letih sgat, buat keje xde la byk sangat tp letih dia mcm org buat kerja buruh.. dan lastly rasa cram kat ari-ari mcm rasa kene segugut tu.. g jumpe doctor, dia ckap myb sembelit so dapat la ubat sembelit dan tahan sakit.. 

yg buat rasa nk buat UPT sbb, selama hidup nie, kalo segugut mesti makan ubat tahan sakit.. bile da makan sebijik terus hilang sakit tu tp this time walaupun da mkn berbijik2 still sakit jugak.. 

so dengan nekadnyer saya g la farmasi tuk beli UPT tanpa pengetahuan en.hubby dan family mertua.. sbb saya nie pemalu skit..bile da confirm baru la nk tunjuk2.. so balik tu buat la test.. dan result dia ade jalur samar kt bahagian T, tp disebabkan xpecaya pd mata sndiri, saya pun panggil en.hubby tuk tgok, btul ke ade garis samar tu.. dia ckp ade pastu tnye ape maksud dia.. dgan happynyer saya bg taw yg saya berkemungkinan hamil.. pastu dia bolah pulak xcaye.. pastu dia ckap nnt confirmkan smula ngan doctor baru dia betul2 pecaya.. 

nie Result yang buat sendiri tu, nmpk x garis samar tu?? hehe.. test dibuat pada 27.01.2013


disebabkan en.hubby da cakap mcm tu, saya pun pergi ke klinik panel tuk buat pengesahan. bile smpi jer kat klinik saya pun cakap kt doktor yg saya nk buat ujian pengesahan kehamilan so dia panggil nurse then nurse tu bagi botol urine tuk saya isi.. bile da siap, doctor cakap nnt da ade result dia panggil. tak smpi 2 minit, nurse td panggil masuk. Allah shja taw perasaan saya time masuk tu, belum duduk lagi da nmpk dua garis terang kt UPT doctor tu.. so doctor tu ckp congratz yg ur confirm da mengandung.. then dia bg la nasihat skit dan dia bagi acid folic tuk makan..

disebabkan time tu en.hubby outstation, saya dengan excitednyer whatapps gamba test kt klinik tu.. dia just balas Alhamdulillah dan suruh jaga diri baik2 dan kandungan.. mesti dia pun excited just..sbbkn jauh je xdpt tgok reaksi muka dia..hehe


yang nie test dibuat kt klinik, jelas kan line tu.. test dibuat pada 31.01.2013


so itulah hadiah terbesar yg kami dapat dr yg maha Esa.. smoga Allah melindungi dan merahmati baby dalam kandunganku ini. Terima Kasih ya Allah atas anugerah ini.

P/s:
next saya akan post lg bile da buat 1st scan ultrasound. 


Assalamualaikum, dan jumpe lagi (^_^)/