March 29, 2013

1st Pregnency Check-up

Assalamualikum & hi to blog reader

untuk this time, saya nk kongsi pengalaman g 1st pregnency check-up. Alhamdulillah hari yang ditunggu-tunggu akhirnya tiba jugak. this week kandungan da berusia 3 bulan dan doktor cakap da boleh buat monthly check-up kt klinik.

nak dimulakan cerita, plan nk bukak buku pink ni dekat klinik kesihatan seksyen 19 sbb dekat sgat ngan opis. tp bile g klinik tu, diaorg cakap kene daftar kat klinik berdekatan dengan rumah. so selepas mencari, akhirnyer jumpe jugak klinik tu. nama klinik tu klinik desa subang.

so in 26.03.2013 bermula lah hari pertama mendaftar tuk check-up.. bile smpi tpt tu Ya Allah ramai sgat ibu2 mengandung tggu turn. saya datang pkl 8 dan dpat number yg ke-50. 

setelah menunggu dalam masa 3 jam lebih, akhirnyer namaku dipanggil jugak.. timbang berat dan ukur tinggi, pastu amik darah then check tekanan darah pastu check kedudukan baby then tunggu tuk doktor panggil tuk consultation skit pasal Astma. bile doktor da siap bagi ceramah, then dia cakap nnt hari khamis datang lagi tuk minum air gula.. adoi.. byk jugak dgar cite pasal air gula nie, tp nk buat macam mane, berat badan dah berlebihan so diorg nak buat test kencing manis.

so dalam pukul 2 selesai semua urusan kat klinik tu.

nie die buku pink tu.. next temujanji pada 23.04.2013


cerita pasal air gula pulak, disebabkan dtg kul 8 jadi org yang ke-50, so dgn tekad nyer dtg awl kul 7 dgn harapan dapat no cepat la.. tp datang2 jer ramai jugak da tunggu.. at list dpt la no yg ke-27. nasib baik la diorg dahulukan org minum air gula nie, so nama cepat jer dipanggil. sblum minim diorg amik darah dulu then disuruh naik atas g minum air tu.. ape rasa air tu? kalo ikut saya, saya rasa mcm minum gula2 kapas tp versi air punye.. ya Allah manis giler.. so lepas minum tu turun bawah jumpe nurse.

ingatkan da boleh balik time tu, rupanyer kene rehat kat atas selama 2 jam plak.. adoi.. time tu da la mintak kuar sekejap dr opis..so terpaksa la blik lewat skit.. disebabkan time mengandung nie saya suke tido, sepanjang tempoh menunggu tu sempat lg saya tido kt kerusi tu..hehe

selepas dua jam, nurse panggil, kene cucuk tuk amik darah lg. lepas amik darah tu baru la dibenarkan balik. tu la sesi minum air gula di klinik kesihatan.. result akan taw pada second visit nnt.. bawah nie gamba air gula tu, nmpk mcm air masak.. tp rasanyer, semut pun xlalu.. hehehe


sampai sini jela cerita psl 1st check-up, smoga kite bertemu lagi.. bubye (^_^)/

No comments:

Post a Comment